Om Monica

Genom årens lopp har jag skaffat mig en bred kompetens och erfarenhet. Jag har haft förmånen att få arbeta både inom stora internationella börsnoterade företag samt i mindre och medelstora bolag. Mina arbetsuppgifter och uppdrag har även de varierat – jag har bl a arbetat som ledarskapskonsult, marknadschef och personalchef.

Företag där jag varit anställd

Capio – privat paneuropeisk vårdgivare
Skanska – bygg/fastighet
Drott – fastighet
Consafe  – offshore
Safe Offshore  – offshore
Selcom – elektronik
GDG – transport
Randéns Mattor – bygg/fastighet

Arbetsuppgifter och uppdrag

Ledarskaps- och organisationskonsult
Director Leadership Development
Chef för koncerngemensamt Management Institute
Program Director för 1-åriga ledarprogram
Internkonsult inom grupp- och ledarutveckling
Koncernansvarig Talent Management
Personalchef
Marknads- och Säljchef
Kundvårdsutvecklare & koordinator

Utbildning, Certifieringar, Licenser

UGL, Utveckling av Grupp och Ledare
– kurs med upplevelsebaserat lärande i grupp
– handledare, omcertifierad för nya UGL 2008 av FHS, Försvarshögskolan

UGL Handledarutbildare
– handledare och bedömare för nya handledare vid uppkörning, utbildad av Försvarshögskolan

THE, The Human Element
– kurs i personlig utveckling, koncept skapat av Will Schutz (FIRO:s skapare)
– handledare, certifierad av Ron Luyet

Förtroendefullt Samarbete/Radical Collaboration
– kurs om samarbete och konflikthantering
– handledare, certifierad av Jim Tamm

GDQ, Group Development Questionnaire
– analysverktyg som mäter gruppers effektivitet samt visar gruppens utvecklingsbehov
– certifierad av PhD Susan Wheelan

MTAM, Management Team Assessment Model
– analysverktyg som mäter ledningsgruppens samarbete och förmåga att arbeta strategiskt
– certifierad av MTAM-gruppen

SDI, Strength Deployment Inventory
– verktyg för ökad självinsikt och grupputveckling kring drivkrafter, beteenden och konflikthantering
– certifierad av Personal Strengths

Coachutbildning
– enligt ICF/International Coach Federations färdigheter

Konsult i Konflikthantering/Medlare
– utbildad av Thomas Jordan från Göteborgs Universitet

MBTI, Myers Briggs Type Indicator/JTI, Jung Type Indicator
– certifierad användare

SLII Experience, Situationsanpassat ledarskap – Blanchard
– handledare

SSL, Situational Self Leadership – Blanchard
– handledare

Konsult i Teambuilding
– utbildad på Gällöfsta

SML, Self Managing Leadership
– kurs i personlig utveckling
– handledare, Oxford Leadership Academy

Assessment & Development Center
– utbildad bedömare

UL, Utvecklande Ledarskap

JGL, Jämställdhet Göra Lära

GU, Göteborgs Universitet
– Psykologi, Pedagogik, Historia

Samrådsgrupp UGL

Jag ingår i Försvarshögskolans Samrådsgrupp för UGL vars syfte är att skapa ökad samverkan kring UGL-konceptets vidare utveckling, avseende såväl utbildningsmaterial som handledarroll. Där representerar jag Mgruppen som är en stor UGL-arrangör. Nyligen lanserades UGL2008 Version 2016.

Fritidsintressen

Min fritid ägnar jag gärna åt familj, vänner, litteratur, musik, historia, natur, resor och min lilla hund Nova. Jag njuter av att vandra i naturen, paddla i något härligt vattendrag och att lyssna på en härlig konsert eller en maffig opera! Personlig utveckling är ett viktigt inslag i mitt liv, det ger mig energi och trygghet. Jag är aktiv inom Rotary Internationals Mölndalsklubb där jag tidigare varit President och numera ingår jag i Stiftelsen Kulturfonden.

Andra säger ofta om mig

Professionell, förtroendeingivande och äkta
Klok, kunnig och kompetent
Pedagogisk, engagerad och inspirerande
Lugn, behaglig, trygg, varm
Har en förmåga att se helheten vilket innebär att det alltid finns en tydlig koppling mellan utvecklingsaktivitet och affär

Kommentarer från deltagare och kunder

”Monica är verkligen en duktig kursledare; proffsig, kunnig och kompetent, tydlig och lätt att förstå, pedagogisk, förtroendeingivande, öppen och äkta, skapar positivt och tillåtande klimat, humorisk, lugn och behaglig och hon överför mycket positiv energi!”

”Monica är en väldigt bra och pedagogisk utbildare. Kunnig, mjuk och bra på att fånga upp och föra tillbaka fokus i diskussioner.”

”Monica är en oerhört engagerande föreläsare!”

”Monica är verkligen duktig!  Genom kloka och bra frågor lyckades hon skapa ett lugn som gjorde att alla öppnade upp.”

”Monica gjorde det svåra enkelt, frågade och följde upp på ett bra sätt, fick oss att reflektera, fångade upp det som var viktigt och såg till att alla var med.”

”Jag uppskattade att vi fick tid att sitta ner och dela varandras bilder av enheten och hur vi upplever vår grupp. Det bidrog till en större förståelse hos mig och ett litet uppvaknande på något sätt. Monica gjorde ett väldigt bra jobb och allt kändes så naturligt och professionellt. Jag är väldigt nöjd med dagen!”

”Jag hade Monica som UGL-handledare. Hennes person gjorde stort intryck på mig. Hennes sätt att hantera alla oss var enastående – så enkelt och värdigt. Hon gjorde avtryck… Jag läste ett citat som jag tyckte mycket om; ”Det är inte vad som händer som spelar roll, utan det är hur vi reagerar på det som händer som spelar roll…” Och det Monica lärde ut var hur hon hanterade det som hände i gruppen. Det utgjorde en förebild för mig!”

”På ett oerhört pedagogiskt och finkänsligt sätt lyfter Monica fram och genomför bra övningar som öppnar upp sinnena.”

”Mycket professionell och god handledning! Imponerande!”

”Trovärdig, klok och trygg!”

”Kompetent i kombination med värme!”

”Efter två dagar tillsammans med Monica kändes vår grupp mycket mer som EN grupp och alla kände att det finns goda möjligheter till vidareutveckling. Det blev tydligt att vi kan ge mer stöd till varandra. Monica har ett väldigt behagligt sätt som gav trygghet i gruppen. Jag uppskattade dagarna jättemycket och tiden riktigt flög iväg! Jag hoppas på en uppföljning!”

”Monicas varma sätt och värdefulla kunskap har bidragit till att jag kunnat känna mig trygg och att jag lärt mig mycket.”

”Monica är en sympatisk, förtroendeingivande person som är mycket kompetent, professionell och ger ett gediget intryck!”

”Monica är en fantastisk föreläsare. Dagarna vi hade tillsammans har legat på ett plan där man kan ta det till sig.”

”Monica och hennes kollega hjälpte oss ta fram det goda i oss!” (sagt efter medling i samarbetskonflikt)

”GDQ-dagarna var bra och mycket inspirerande. Speciellt intressant, och som jag tror kommer att hjälpa mig, är insikten i gruppens olika stadier – att det faktiskt är på speciella sätt vid olika perioder i gruppens utveckling. Det gav också en insikt och ett stöd att tala om ledarskapets olika stilar vid de olika faserna. Det var mycket positiva dagar – jag fick en ”gladkick!”

”Monica är en fantastisk handledare! Lätt att lyssna på, lätt att förstå och lätt att tycka om!”

”Jag uppskattar Monicas lugna och engagerade tilltal, hon möter var och en utan att tränga sig på, då känner jag förtroende och trygghet.”

”Monica har en förmåga att få gruppen att ge så mycket och att känna sig trygga.”

”Monica är en synnerligen behaglig person som det känns tryggt att följa. Hon är rysligt professionell när det gäller att få med sig alla och att dämpa om någon tar för mycket plats – utan att någon tar illa upp. Det är kul och givande att samarbeta med Monica!”

”Min reflektion när vi åkte hem var att när jag annars har varit på ledningskonferens så är jag ofta väldigt trött i huvudet och är inte så pigg när jag kommer hem. Denna gång kändes det väldigt annorlunda, det kändes som jag var mer fylld av energi och kände mig riktigt pigg, entusiastisk och glad. Dagarna var väldigt bra och framförallt i ett lugnt tempo. Monica är en väldigt behaglig och trevlig person som skapar förtroende. Jag hoppas det blir fler tillfällen att ha henne som föreläsare!”

”Monica har ett djup i sin kunskap, använder inte klyschor eller lättviktiga lösningar utan är väl förankrad i verkligheten. Hon är trovärdig och vet vad hon talar om!”

”Det är verkligen underligt att en kurs (GDQ-workshop) kan vara så bra att det inte finns en enda dålig sak man kan nämna…”

”Jag är så glad att jag hade Monica som UGL-handledare! Förutom att hon är kompetent, erfaren och professionell är hon lugn, sympatisk och genuint intresserad av oss deltagare!”

”Monica handledde oss i ledningsgruppen på ett alldeles utmärkt sätt när vi arbetade fram förutsättningar för ett bättre och mer fokuserat ledningsgruppsarbete i framtiden.”

”Jag uppskattar Monicas föreläsningar – hon är så engagerad trots att hon gjort samma sak många gånger!”

”Jag har tyckt att snacket om Situationsanpassat Ledarskap haft lite av flosklets skimmer över sig. Det tyckte jag ända tills jag hörde Monica på ett mycket pedagogiskt sätt beskriva behovet av ledarskap kopplat till grupputvecklingsmodellen Integrative Model of Group Development av Susan A Wheelan. Då förstod jag vad det betydde och hur viktigt det är som ledare att möta gruppens behov.”

”Monica utstrålar glädje, värme och lugn – det riktigt lyser om henne. Det gav mig en trygghet som gjorde att jag vågade utmana mig själv!”

”Utvecklingsdagarna med vår ledningsgrupp har varit mycket bra. Vi har fått bra verktyg att använda vid våra möten och i samspelet mellan ledningsgruppens medlemmar. Monica har en enastående förmåga att bara flyta in i gruppen – närvarar och deltar vid behov utan att ta överhand och styra för mycket.”

”Det är ett privilegium att ha Monica som coach! Hon får mig att reflektera och byta perspektiv!”

”Monica är en mycket bra kursledare – bra på att förmedla, lyssna och visa engagemang. Toppen!”

”Coachsamtalen med Monica hjälper mig att hitta nya perspektiv.”

”Jag är så nöjd med att jag valde Monica som coach – känner det största förtroende för henne och dessutom är hon så klok och behaglig som person.”